Все повече хора искат да санират панелките си 27.11 | 21:50

Най-голям интерес е регистриран в София

От Мая Александрова

Все по-голям е интересът към енергийното обновяване на старите жилищни кооперации в страната. Подадените заявления към края на ноември са 377 от 34 града.

Само в Ловеч и Силистра още нямало подадени заявки, съобщава "Стандарт".

Най-голям интерес към саниране на панелките е регистриран в София. Там са подадени 106 заявления за подкрепа.

Следват Пловдив с 33 заявки, Благоевград с 23, Варна и Бургас с по 21 и 18, в Русе подадените заявления са 17, в Стара Загора, Добрич и Смоляна 15.

В Министерството на регионалното развитие вече са внесени за оценка общо 286 заявления за интерес и подкрепа, останалите са в процес на коригиране и допълване от собствениците. Одобрените към момента сгради са 198, на които проектните мениджъри изготвят индикативни бюджети за обновяване.

Отхвърлените сгради са 19.

Подадените заявления за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност вече са 33, а за 24 вече има и сключени споразумения.

Първите сгради, които ще се санират, са в София, Русе, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Кърджали, Смолян и Хасково.

От утре собствениците вече ще получават безвъзмездна помощ в размер на 75% за обновяването на притежавания от тях дял от общите части.

Собственците на жилища ще заплащат 100% само от разходите за дограма.

Намален е и размерът на първата вноска, която собствениците осигуряват след подписване на споразумение за финансова помощ от 30 на 15%.

Водещи

Най-четени