Отпускат допълнителни средства за саниране на сгради 30.04 | 14:01

Парите ще са за многофамилни жилищни сгради с одобрено заявление за саниране

От Елена Кирилова

Допълнителни средства ще отпусне Министерството на регионалното развитие и благоустройството в подкрепа на собствениците на многофамилни жилищни сгради, които имат одобрено заявление за саниране, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Пари ще бъдат отпуснати на тези, които имат не само одобрение, но и изготвен индикативен бюджет по проекта "Енергийно обновяване на българските домове” и нямат възможност сами да го финансират.

Проектът е в рамките на оперативна програма "Регионално развитие”. Всички собственици в сградата трябва да осигурят сумата, приспадаща се за притежавания от тях самостоятелен обект. Това гласят новите условия. Сумата е равна на 25% от средствата, които са необходими за обновяването. Останалите разходи са осигурени под формата на безвъзмездна финансова помощ.

Парите ще бъдат предоставени, след като специално създадена комисия към министъра на регионалното развитие и благоустройството даде оценка. Комисията ще следи дали сумата се използва правилно и целесъобразно.

Този вид помощ може да бъде получена от физически лица, които са собственици на самостоятелни обекти с жилищно предназначение в многофамилни жилищни сгради. Месечният доход на член от семейството не бива да надвишава 310 лева. Освен това кандидатстващите не трябва да притежават друго жилище, освен това, за което искат да получат финансиране.  

Единствено изключение се допуска, ако става дума за самотни родители, за семейства, които отглеждат дете с трайни увреждания или случаите, в които има член на семейството с трайно увреждане. В тези случаи важи правилото, че месечният доход на един член от семейството не бива да е над 400 лева.

Желаещите да кандидатстват, трябва да подадат в МРРБ заявление-декларация по образец.

Този род заявления ще бъдат разглеждани в случаите, че са изчерпани всички възможни средства за осигуряването на сумата от други източници.

За предоставяне на помощта сдружението на собствениците в сградата трябва да сключи споразумение за финансова помощ по проект "Енергийно обновяване на българските домове” с МРРБ.

Одобрените няма да получат директно сумата, а под формата на извършени услуги и дейности по обновяване на сградата.

Водещи

Най-четени