Германия дава газ за развитието на електромобилите 16.05 | 19:14

Данъчни облекчения и без пътни такси за шофиращите „зелени“ коли

От Нели Минчева

Двойно ще скочат държавните субсидии за развитието на електромобилите в Германия. Това обяви официално в понеделник германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

По-голямата част от парите ще бъдат насочени за подобряване на работата на батериите за колите.

iNews припомня, че за планове на Берлин да подсили представянето си в сектора германските медии пишат от няколко дни, като сега се потвърждава предварителната информация за това, че в зелени автомобили ще бъдат вложени допълнителни 1 млрд. евро.

Основната поставена цел е до 2020 г. по пътищата на страната да се движат 1 млн. електрически автомобила. За да бъде постигнато това, шофьорите на екоколи няма да плащат пътни такси, а компании, които купуват такива возила, ще се радват на данъчни облекчения.

Германия ще се стреми да окуражава притежателите на електромобили да презареждат батериите им през нощта, за да може вятърната енергия да бъде използвана по най-добрия начин, докато нацията спи.

Според Меркел директните субсидии за купувачите на "зелени" коли не е добра идея. Анализите на властите са, че при индиректно подпомагане и последващи облекчения, стимулът за инвестиция в екологичен автомобил е по-голям.

Като един от основните проблеми пред развитието на сектора в момента се сочи фактът, че повечето батерии се нуждаят от зареждане в продължение на до десет часа, а след всяко зареждане капацитетът им постепенно се свива, пише Дойче веле. И то – свива се дотолкова, че голяма част от батериите трябва да бъдат подменяни на всеки три години.

Освен това сериозна трудност за производителите е да накарат екоколите да постигнат по-голям пробег. Сега обикновено става дума за 100 до 200 км, а след това батерията се нуждае от презареждане.

Именно в подобни насоки в най-голяма степен ще бъдат насочени парите на Берлин – в технологично развитие и иновации. При постигане на достатъчно добри продуктови условия за потребителско търсене, съчетани с индиректни финансови стимули, купувачите ще започнат рязко да се увеличават, предвиждат германските власти.

Най-четени