Глобално затопляне под 2°C още било възможно 25.10 | 13:23

За да се спази тази граница, всички големи държави трябва незабавно да вземат радикални мерки, смятат учени

От Георги Георгиев

В свой доклад, публикуван в сп. Nature Climate Change, международен екип от учени изказва тезата, че "удържането" на средния ръст на глобалните температури в рамките на до 2°C все още може да бъде постигнато. Цената за това обаче ще бъде прилагането на безпрецедентни драстични мерки за ограничаването на въглеродните емисии от всички големи държави по света, съобщава PhysOrg.com.

За да стигне до този извод, екипът от европейски, японски, китайски и австралийски учени е проучил публикуваната по въпроса литература, в която се сравняват настоящите и предвидени нива на въглеродни емисии.

Изследвайки различни възможни сценарии за развитие на ситуацията, учените установили, че за оставането под приетия таван от 2 градуса по Целзий, нивата на въглеродните емисии трябва да достигнат своя максимум в годините до 2020 г. След това трябва да паднат до средни нива от 44 млрд. тона в края на десетилетието. През следващите десетилетия спадът трябва да продължи и да достигне нива от около 20 гигатона през 2050 г.

За да се постигнат тези нива обаче, мерките на правителствата трябва да бъдат наистина драстични. За сравнение, през миналата година количествата отделени въглеродни емисии са достигнали 48 млрд. тона. Ако нещата обаче продължат да се развиват със сегашния темп, до 2020 г. човечеството ще отделя 56 гигатона въглероден диоксид годишно.

Промяна може да бъде постигната, само ако всички големи държави драстично намалят използването на фосилни горива (основно въглища) и ги заменят с възобновяеми енергийни източници.

Учените са загрижени и за факта, че температурите не се повишават равномерно навсякъде по повърхността на планетата. На някои места като Африка, Арктика, Канада и Евразия температурата се покачва много по-бързо отколкото над океаните, което може да доведе до преминаването на границата от 2 градуса в тези региони до едно две десетилетия.

По време на глобалната климатична конференция в Дърбан, Южна Африка, която ще се проведе в началото на декември тази година, част от учените ще изнесат презентации за изследването. На този важен форум те ще апелират към незабавни действия, с които човечеството ще успее да хване "последния влак" и ще предотврати по-големи поражения върху околната среда.

Водещи

Най-четени