Светът е далеч от изпълнението на климатичните цели 05.10 | 18:39

Големите държави не спазват декларираните ограничения във въглеродните емисии,

От Георги Георгиев

Светът е далеч от изпълнение на целите на ООН за намаляване на климатичните промени, причинени от човешката дейност. Това сочи публикувано във вторник (4 октомври) изследване, цитирано от PhysOrg.com. 

 Авторите му твърдят, че ако правителствата на големите държави не положат по-големи усилия в ограничаване на въглеродните емисии, в идните години ще бъдат нанесени сериозни щети върху планетата.

Поддръжниците на активните действия в борбата с глобалното затопляне, коментират, че Китай е на път да изпълни декларираните цели за намаляване на емисиите си с 40-45% до 2020 г. Те обаче предупредиха, че общите емисии на азиатския гигант растат по-бързо от очакваното. Страната вече отне първото място на САЩ като най-голям замърсител на атмосферата.

През 2009 г. по време на климатичната конференция в Копенхаген под егидата на ООН държавите се споразумяха да ограничат глобалното затопляне до два градуса по Целзий над прединдустриалните нива – цел, която някои еколози коментираха като прекалено плаха.

По време на последните разговори на ООН по проблемите на климата, провеждащи се в Панама сити, специалистите от Climate Action Tracker, чиято цел е да следи усилията на страните за спазване на климатичните ангажименти от Копенхаген, разкриха голяма разлика между намеренията и резултатите.

Изследователите установили, че при настоящите нива светът отделя около 54 млрд. тона въглеродни емисии за година, което е еквивалентът на прогнозираните емисии за 2020 г. Така те установиха разминаване от 10 до 14 млн. тона с първоначално поставените цели.

Ако ситуацията не се промени радикално, затоплянето ще достигне до три градуса, коментира Бил Хеър, един от водещите автори на главният доклад на ООН за климатичните промени, публикуван през 2007 г.

Подобно затопляне може да доведе до унищожаване на крехки екосистеми и природни бедствия като големи горски пожари и покачване на нивото на океаните. Тези промени биха довели до унищожаване на земеделските добиви на много места по света и до глад, алармира Хеър.

Едноседмичните разговори в Панама имат за цел да подготвят почвата за бъдещата голяма конференция в Дърбан, Южна Африка където световните лидери ще се изправят срещу тежките въпроси на бъдещите общи климатични действия. Те ще трябва да се опитат да изработят цялостна стратегия за поведението през следващите години, която да наследи протокола от Киото, чиято давност изтичва в края на 2012 г.

Водещи

Най-четени