Големите градове най-активни за опазването на околната среда 16.06 | 15:46

Замърсяването на въздуха, водата и изсичането на горите - най-сериозните проблеми

От Ивелина Георгиева

80% от анкетираните българи се обявяват против застрояването на Черноморието и защитената природа на високите планини Рила, Пирин, Стара планина, Витоша и Родопите.

Това показват данни от националното проучване на природозащитната организация WWF и социологическата агенция "Алфа рисърч", направено през месец май.

Замърсяването на въздуха, водата и изсичането на горите - това обществото посочва като трите най-сериозни проблема, които стоят пред околната среда. Следват замърсяването със смет и битови отпадъци.

София, Стара Загора, Гълъбово са сред градовете с най-замърсен въздух, посочи програмният ръководител на WWF Веселина Кавръкова.

Тя добави, че най-активни в опазването на околната среда са станали хората от големите градове. Според нея все повече от гражданите на големите градове изхвърлят боклука си разделно, използват енергоспестяващи крушки и гасят електроуредите си, докато ги няма вкъщи.

Близо 78% смятат, че държавата не прави достатъчно за опазването на природата в страната, затова природозащитниците се обръщат с призив към управляващите да се изгради цялостна държавна политика в тази посока.

Две трети от анкетираните са на мнение, че най-важните природни ресурси на България са реките и горите. Следват обработваемите земи, планините и Черноморското крайбрежие.

Над 60% от анкетираните са посочили човешката дейност като основна причина за промяната на климата в България.

Голяма част от хората са посочили, че биха отделили собствени средства за опазването на застрашени или изчезващи животински видове, но нямат тази възможност. Сред фаворитите на хората от рядко срещаните животински видове са панда, пеликан и кафява мечка.

Българското общество започва да става сравнително добре информирано по проблемите на природата и все по-чувствително към опазването на околната среда, каза Веселина Кавръкова.

"Гражданското общество все още е в пелени по проблемите на околната среда, но се развива все по-бързо напред", добави Константин Иванов, отговорник по комуникациите в природозащитната организация.

Близо 50% от българите са изключили светлините си за 1 час по време на акцията "Часът на Земята", която се проведе на 31 март 2011 г.

Над 3500 човека от цялата страна са се включили в кампанията Национален ден на природните паркове на 14 май тази година, съобщиха още природозащитниците.

Водещи

Най-четени