Природозащитници се борят с проблема със заменените гори 11.05 | 19:05

Коалиция „За да остане природа в България“ изпрати писмо до редица министри

От Елена Кирилова

Коалиция от над 50 неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати писмо до главния прокурор, министрите на икономиката, земеделието и регионалното развитие, за да напомни, че параграф 3 от новоприетия Закон за горите разрешава проблема за заменените гори само за онези от тях, които все още са горски територии, съобщават от WWF.

Съобщението е по повод започналото разследване на незаконно предоставените при предходните правителства държавни помощи чрез заменките на гори и земеделска земя. В момента тече и наказателна процедура на Европейската комисия срещу България по този въпрос.

Според представителите на коалицията проблемът с наказателната процедура на Европейската комисия ще продължи да стои при горите, на които междувременно е сменено предназначението им с цел застрояване, при всички продадени гори по реда на отменения Закон за горите, за чийто размер няма никаква публична информация и при всички строежи, за които е учредено право на строеж в горските територии, по които оценките са извършени по старата наредба за оценка на горите.

От коалиция "За да остане природа в България" настояват наредбата за оценка на гори, която се готви в момента за прилагане на новия Закон за горите, да стъпи единствено на принципите, приети от европейските институции.

Към писмото природозащитниците са добавили и актуално решение от европейската съдебна практика по дело С-239/09, което имa пряко отношение към законносъобразността на старата наредба за оценка на горски имоти при замяна, закупуване и учредяване на вещни права в горите.

Според природозащитниците в последно време псевдогражданска коалиция от офшорни компании, инвестиращи в ски туризма, заедно с кметовете на общините Банско, Сапарева баня и Смолян, лобира пред различни членове на правителството за въвеждането на нови държавни помощи при изграждането на ски курорти в горите чрез промяна на новия Закон за горите и Закона за устройство на територията.

Всичко това обаче ще доведе до нова наказателна процедура за България.

Водещи

Най-четени