Горите в Амазония изчезват все по-бързо 20.05 | 07:30

Бразилските фермери изсичат горите, за да освободят територии за земеделие

От Андриян Георгиев

Съгласно нови данни, получени от бразилската космическа агенция, ако през март-април 2010 г. в Амазония са изчезнали гори с площ 103 кв. км, то за същия период на тази година вече са изчезнали гори с площ 593 кв. км., съобщава БиБиСи. 

Най-големите щети са нанесени в щата Мато Гросо, център на производството на соя.

Министърът на околната среда на Бразилия Изабела Тейшейра заяви, че това е много тревожна новина и по тази причина обяви създаването на кризисен щаб.

Миналия декември Бразилия обяви, че процесът по обезлесяване е на най-ниски нива за последните 22 години.
По последни данни обаче обезлесяването между август 2010 г. и април 2011 г. е нараснало с 27 процента.

Някои от природозащитниците привеждат аргументи, че нарастващото търсене на соя и отглеждането на едър рогат добитък подтиква фермерите да изсичат горите върху притежаваните от тях земи, за да ги освободят за отглеждането на соя.

Други природозащитници обаче виждат директна връзка между скока в обезлесяването и месеците, в които се водят дебати относно либерализирането на съществуващото законодателство за защита на горите.

Настоящото бразилско законодателство определя, че 80% от земите в Амазония трябва да останат гори, а в останалите области на Бразилия изискваното ниво на горите е 20%.

Защитниците на промените в законодателството казват, че законът възпрепятства икономическото развитие и настояват, че Бразилия трябва да освободи повече земя за земеделие.

Опонентите им обаче се страхуват, че в сегашната им форма някои от предложените законодателни промени могат да дадат на фермерите зелена светлина за още изсичане на гори.

Водещи

Най-четени