Горите поглъщат една трета от емисиите от фосилни горива 15.07 | 14:13

Според проучване горите на планетата играят изключително важна роля

От Георги Георгиев

Горите играят по-голяма роля в земната климатична система, отколкото се подозираше до този момент. Това показва ключово проучване на международен екип от климатолози, публикувано в четвъртък.

Това означава, че рисковете от обезлесяване и съответно потенциалните ползи от възстановяването на горите, са много по-големи, отколкото се е смятало.

Изследването, публикувано в сп. Science, предоставя най-точните измервания досега за количествата парникови газове, абсорбирани от горите в тропиците, умерените зони и севера, твърдят авторите му.

"Това е първото по рода си пълно и глобално доказателство за важната роля на горите в премахването на антропогенния въглероден диоксид", обяснява пред АФП Джоузеф Кенедъл от австралийския национален център за климатични изследвания в Канбера.

"Ако спрем изсичането на горите утре, сега съществуващите и възстановени гори биха премахвали близо половината от емисиите на парникови газове от фосилни горива" казва той и добавя, че откритията са едновременно "невероятни" и "неочаквани".

Данните сочат, че залесените области по планетата поемат близо една трета от тези емисии или около 2,4 млрд. тона.

В същото време от унищожаването на горите (главно тропическите) и използването им за храна, гориво и строителни материали се отделят приблизително 2,9 млрд. тона въглероден двуокис годишно, което е една четвърт от човешката активност.

Досега учените изчисляваха, че обезлесяването предизвиква от 12 до 20 процента от общото количество антропогенен въглероден двуокис. Според тях възстановяването на горите премахва средно 1,6 млрд. тона въглеродни емисии всяка година.

След актуализирането на данни се оказва, че всички световни гори поемат общо 1,1 млрд. тона въглерод или 13% от цялото количество въглища, петрол и природен газ, който изгаряме годишно.

За да оценят адекватно ролята на глобалните гори като регулатор на емисиите в атмосферата учените комбинирали данни, покриващи периода от 1990 до 2007 г. В тях влизат размерите на горските масиви и данните, добити посредством климатичните модели и сателитите.

Водещи

Най-четени