Да добиваш водород на... покрива си 10.08 | 11:27

Подобен сценарий става възможен, благодарение на хибридна соларна инсталация

От Георги Георгиев

Докато все повече покриви по света се сдобиват с фотоволтаични соларни панели, превръщащи слънчевата светлина в електричество, инженери от университета Дюк вярват, че иновативна хибридна система може да "изстиска" дори повече полезна енергия от слънчевите лъчи.

Вместо системи, базирани на стандартните соларни панели, инженерът Нико Хоц предлага хибриден вариант, при който слънчевата светлина загрява смес от вода и метанол в лабиринт от стъклени тръби, поставени на покрива на сградите.

След две реакции на катализа, системата произвежда водород много по-ефективно от сегашните подобни технологии, без големи количества примеси в него. Вследствие, полученият водород може да бъде съхраняван и използван за добив на електричество от горивни клетки.

За нуждите на анализа си Хоц сравнил хибридната си система с три различни други технологии по отношение на тяхната ексергийна ефективност. Ексергията е метод за описване на това каква част от дадено количество енергия може ефективно да се използва.

Той установил, че хибридната му система достига ексергийна ефективност достига 28,5 процента през лятото и 18,5 процента през зимата в сравнение с обикновените системи, при които тези стойности се колебаят между 5 и 15% през лятото и от 2,5 до 5% през зимата.

Хибридната покривна система на Хоц е проектирана така, че температурата в тръбите да достига до 200 градуса по Целзий. За сравнение, стандартните слънчеви колектори могат да загреят водата едва до 60-70 градуса.

При добавянето на малки количества катализатор смества от вода и етанол в тръбите започва да произвежда водород, който веднага бива пренасочен към горивни клетки, които да произвеждат електричество през деня.

През нощта или при лошо време енергията произвеждана от излишните количества водород, складиран в резервоари през слънчевите периоди.

Към момента цената на хибридната слънчево метанолна система на Хоц е най-евтиното решение в сравнение с аналогичните продукти на пазара.

Анализът показва, че подобна инсталация, която би задоволила нуждите на едно домакинство от енергия през лятото, би струвала около 7 900 долара. Тя обаче продължава да бъде много по-скъпа от конвенционалните генератори, работещи с фосилни горива.

Водещи