Пробив във водородните технологии 31.08 | 18:15

Създадоха безопасен и ефикасен метод за съхранение и извличане на водородно гориво

От Георги Георгиев

Екип от химици от Университета на Южна Калифорния (USC) разработиха метод за безопасно и ефективно съхранение на водородно гориво, който може да даде допълнителен тласък на тази индустрия, съобщават от учебното заведение.

На теория водородът е чудесно гориво, тъй като е с високо енергийно ниво, лесно се преобразува в електричество посредством горивни клетки и при изгарянето му не се отделят вредни емисии.

В практиката обаче водородът има една основна слабост, която е свързана газообразното му състояние при нормални условия. Поради тази причина, за да бъде ефективно използван, той трябва да се съхранява под високо налягане и при ниски температури в специални резервоари.

Ако например се возите във кола, която се захранва с водород от подобен резервоар и катастрофирате, ще имате сериозен проблем, обяснява Травис Уилиямс, химик от колежа Дорнсийв към USC.

Едно възможно решение за избягване на смъртоносната ситуация е съхраняването на водорода в сигурна химическа форма. По-рано тази година Уилиямс и неговият екип открили начин да отделят водород от безвреден химичен материал – комбинация между азот и бор или амониев боран, който позволява съхраняване в стабилно твърдо състояние.

Химиците от университета са разработили катализираща система, която отделя достатъчно водород от амониевия боран, така че да го направи достатъчно ефективен източник на гориво. Нещо повече, това вещество е стабилно във въздушна среда при стайна температура и налягане и може да се използва многократно, за разлика от други системи за съхранение на водород, създадени на основата на бора и металхидридите.

Основно качество на новата система е нейната олекотеност, което ще ѝ позволи да намери успешно приложение в най-различни превозни средства – от мотоциклети до малки летателни апарати, обяснява Уилиямс.

Водещи