Дават 150 млн. евро по нова схема за финансиране на зелени проекти 25.04 | 07:16

Схемата ще бъде по ОП "Конкурентоспособност"

От Деляна Петкова

С нова схема по ОП "Конкурентоспособност" ще бъдат подкрепяни проекти за подобряване на енергийната ефективност и зелената икономика. Предвижда се по схемата да бъдат отпуснати безвъзмездно 150 млн. евро.

Тези пари ще отидат при микро-, малки и средни предприятия, като с тях ще бъдат реализирани проекти за енергоспестяващи производствени технологии, за използване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), както и за реализирането на технологии, които намаляват енергоемкостта на производството.

Европейската банка за въстановяване и развитие ще предостави кредитна линия, чрез шест български банки, на стойност между 50 и 150 млн. евро за мостово финансиране на проектите.

Финансовият инструмент ще бъде педставен днес (25 април) от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и от Европейската банка за възстановяване и развитие.

В събитието ще участват и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, управляващият директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа Жан-Марк Петершмит, представители на ГД "Регионална политика" към ЕБВР, допълват от правителствената информационна служба.

Водещи

Най-четени