Двойка царски орли одобри изкуственото гнездо 06.05 | 11:39

Доброволци започнаха да охраняват някои от рисковите гнезда на царския орел

От Елена Коцева

19 двойки от световнозастаршения вид царски орел са заели териториите си, а 18 от тях вече мътят.
За сравнение, тази цифра е близка до максималната отчетена – 20 двойки през 2009 г.

Една от двойките е заела изкуствено гнездо, поставено от екип на БДЗП в района на Светиилийските възвишения, близо до Ямбол.

При проверка на изкуствените гнезда в периода 27-29 април е регистрирано мътене от страна на женската птица в заетото гнездо, а мъжкият стоял близо до гнездото, кацнал на клон. Това е първото изкуствено гнездо, заето от царски орел, след поставянето им.

В друго от гнездата се е настанил друг вид дневна граблива птица – белоопашат мишелов (Buteo rufinus).

Поставените изкуствени гнезда за царски орел са в рамките на проект "Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България", финансиран по програмата LIFE+ на Европейския съюз.

Те са общо 18. Четири от тях бяха поставени в началото на април тази година от експерти на БДЗП и ММЕ - BirdLife Унгария в Натура 2000 зони - "Сакар”, "Западна Странджа” и околностите им. Другите 14 БДЗП постави през 2010 в същите Натура зони.

Според унгарските експерти в опазването на царския орел, поставянето на изкуствени гнезда за привличане на нови двойки е ефективен метод за увеличаване на популацията и голяма част от гнездата се заемат още през втората или третата година след монтирането им. Тази мярка е ефикасна, тъй като спестява на птиците усилията за построяването на ново гнездо.

Местообитанията с подходящите за дейността дървета предварително се набелязват, като се взимат под внимание редица важни фактори - наличие на хранителен ресурс, минимално човешко безпокойство, липса на опасни стълбове от електропреносната мрежа и др.

При извършване на ежемесечния мониторинг на гнездовите територии на царските орли екип на БДЗП откри ново гнездо на царски орел в района на Дервентските възвишения.

В края на март орлите са наблюдавани да доизграждат старо гнездо на гарван, което е било активно през 2010 г. На 1 април гнездото, вече придобило размерите на орлово, е било дооформяно от една от птиците.
Новосформираната двойка царски орли е "млада”, състои се от птици в трето оперение.

Междувременно БДЗП започна и да охранява някои от рисковите гнезда на царския орел.
От средата на март започна охраната на три двойки в Натура зона "Сакар” и едно в Западна Странджа.

Следваща седмица ще започне и следенето на още две гнезда в Сакар. Целта е двойките, които са изложени на най-голямо безпокойство, да оцелеят и да имат шанс да отгледат потомство.
Гнездата се охраняват от сутрин до вечер и в същото време доброволците описват наблюденията си за поведението на двойките.

Друга мярка, която благоприятства опазването на царския орел е залесяването. От 30 март до 5 април 8 доброволци на БДЗП залесиха 20 дка с черни тополи в близост до две от гнездата на царският орел в Натура 2000 зона "Сакар”. Общо 1050 дръвчета бяха засадени на териториите на общините Тополовград и Свиленград с цел да осигурят бъдещ гнездови субстрат за царските орли в района.

Водещи

Най-четени