Делфини и китове масово се самоубиват 23.08 | 11:15

228 делфина са се хвърлили тази година по американските брегове

От Антония Михайлова

Зачестяват съобщенията, че делфини, косатки и китове се хвърлят по бреговете и се самоубиват.

Американските учени бият тревога – в Ню Йорк, Ню Джърси, Делауеър, Мериленд и Вирджиния за тази година по плажовете са открити 228 мъртви делфина.

От Националното управление на океанските и атмосферните изследвания на САЩ (NOAA) заявили, че тези цифри многократно превишават средногодишните показатели и са максимумът за последните 26 години. За сравнение за цялата 2012 г. са открити 111 морски бозайника, изхвърлени на бреговете.

Управлението смята за необходимо провеждането на специално разследване, тъй като неутешителната статистика може да е резултат от сериозна екологична катастрофа, която да представлява риск за здравето и живота на хората.

Озовали се на брега, делфините вече не могат да се върнат в океана без чужда помощ и умират за няколко часа. Обикновено на сушата се озовават стари, болни или ранени животни. Учените смятат, че аномалното поведение може да е свързано с инфекция.

"Във връзка с бързото нарастване на броя на хвърлилите се на бреговете делфини в последните две седмици, както и с това, че мъртвите животни се намират на обширни територии, най-вероятна причина е инфекция, но ние разглеждаме и други възможности – казва представител на NOAA. - Провеждат се анализи на образци от тъкани на делфини, за да се установи дали те са боледували."

Водещи

Най-четени