Делът на загубите при разпределение на енергия у нас е намалял до 15% 28.04 | 10:52

Развитието на преносната мрежа не трябва да спира, от това зависят и ВЕИ, и електромобилите

От Елица Елефтерова

От 2004 г. досега загубите по българската електроразпределителна мрежа са намалели с 8 процентни пункта и от 23% са стигнали 15%. Това каза по време на форум "Smart City” ("Умен град") в София Иванка Диловска, изпълнителен директор на Института за енергийно управление.

Във вид на емисии и енергия това е ежегодно спестяване на около 2 млрд. вата електрическа енергия, което е намаляване ежегодно на сметките ни с около 160 -170 млн. лв. и едновременно с това спестяване на 1 млн. тона СО2, обясни Диловска.

Данните бяха дадени като пример за ролята на модернизирането на мрежата към нискокарбоново устойчиво развитие.

"Интелигентните мрежи допринасят за количествено намаляването на въглеродните емисии, присъединяване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), намаляване на инцидентите и рисковете, които по принцип са присъщи на производствените технологии", коментира експертът.

Тя подчерта, че развитието на ВЕИ и преносната мрежата трябва да се разглеждат като скачени съдове. "Ако хвърлим много финансова помощ и преференции към ВЕИ, но не направим паралелни действия за адаптиране и развитие на мрежата, то няма да постигнем добър резултат, тъй като производствените мощности на ВЕИ могат да останат неприсъединени", посочи Диловска.

Относно електрификацията на транспорта, тя обърна внимание на това, че навлизането на електромобилите не е възможно без развитието на интелигентни разпределителни мрежи, т.е. надграждането на мрежата.

И тук важи принципът на скачените съдове. Мрежата се развива паралелно с развитието на производството на електромобили и тяхното навлизане у нас, защото в противен случай рискът мрежите да станат "тясно място" може да доведе до неуспех на цялото начинание.

Водещи

Най-четени