До училище пеша или с велосипед 19.09 | 17:27

Това стана в рамките на изпълнението на призива "Да намалим вредните емисии на въглероден диоксид в София"

От Кремена Бедерева

За 4 месеца миналата учебна година участниците от столичните училища са спестили 249,86 тона въглероден диоксид, с което има намаляване на въглеродните емисии с 21% или икономия от 299 830 лева за гориво, като всеки от участниците е спестил средно по 353 лева за гориво.

Това стана в рамките на изпълнението на призива "Да намалим вредните емисии на въглероден диоксид в София - До училище пеша или с велосипед", съобщиха от Столичната община.

Инициативата "Училищно предизвикателство" е по европейския проект "PIMMS TRANSFER" по програма "Интеррег - 4" на ЕС. Инициаторите на проекта предизвикват отново училища в София и страната да участват в новото издание през тази година.

Миналогодишна инициатива постигна намаляване на емисиите въглероден диоксид чрез промяна в начина на придвижване от и до училище с помощта на 848 участници от 7 столични училища - 88 СОУ, 54 СОУ, 1 АЕГ, 108 СОУ, 29 СОУ, 73 СОУ и 22 СОУ.

Заедно с учениците от още 14 европейски града те изпълниха изискванията за две измервания на емисиите въглероден диоксид, излъчен в атмосферата - при обичайно придвижване до училище и при движение по екологичен начин - чрез използване на електротранспорт или велосипеди, както и при ходене пеша.

 

Водещи

Най-четени