Добивът на ток от вятъра в ЕС скача над три пъти до 2020 г. 03.08 | 14:24

Доклад на EWEA цели да засили натиска за изграждането на повече вятърни мощности

От Георги Георгиев

Европейските енергийни компании очакват производството на енергия от вятъра да скочи над три пъти до края на десетилетието благодарение на десетки хиляди нови големи турбини. Това се съобщава в нов доклад на Европейската асоциация за вятърна енергия (EWEA), в която членуват европейски енергийни гиганти с интереси в отрасъла.

Сред целите на доклада е той да даде допълнителен тласък върху развитието на енергийната политика на ЕС след 2020 г. Много от тези компании днес разполагат с големи ядрени и газови мощности за производството на електричество.

Според доклада, озаглавен "Чиста енергия" (Pure Power), до края на миналата година вятърната енергия е задоволявала около 5,3% от нуждите на 27-те страни членки на ЕС или общо 182 Тераватчаса – TWh (един TWh е равен на един милион Мегаватчаса - MWh). Очакванията са до 2020 г. този дял да скочи над три пъти до 581 TWh или 15,7% от всички възобновяеми ресурси, заложени в енергийната стратегия на съюза.

До края на 2010 г. на Стария континент са били инсталирани над 70 хиляди турбини. Според EWEA ще трябва да бъдат инсталирани още 60 хиляди генаратора с подобна големина, за да се изпълнят заложените цели. Техният брой може и да е по-малък, ако за сметка на това се увеличи капацитетът на турбините.

Статистиката сочи, че инвестициите в сектора трябва да увеличат от сегашните 12,7 млрд. евро годишно до 26 млрд. евро през 2020 г., като 40% от парите трябва да отидат за вятърни инсталации в открито море.

От ЕWEA посочват, че компаниите ще инвестират близо 194 млрд. евро във вятърни централи на сушата, като инвестициите във водните турбини ще бъдат провокирани най-вече от строгите регулаторни мерки на ЕС до 2020 г., които според Джъстин Уилкс (един от авторите на доклада) трябва да се запазят и след 2020 г.

Желанието на представяната от Уилкс група е ЕС да си постави много по-амбициозни цели в производството на възобновяема енергия от вятъра през идни годи. Така според организацията до 2020 г. 34% от възобновяемата енергията трябва да идва от вятъра, вместо сегашните 19%. Това ще позволи до 2050 г. ЕС да премине изцяло на ток от ВЕИ, като половината от тази енергия ще идва от вятъра.

Държавите-членки на ЕС обаче стават все по-скептични към изпълнението на тези изисквания, след като тежката рецесия от последните години засегна инвестициите на местно ниво.

Статистиката сочи, че само Германия и Испания произвеждат над половината от вятърната енергия в ЕС. Великобритания, Франция, Италия и Португалия също правят сериозни усилия в областта и се нареждат до лидера в отрасъла Дания (в относителни стойности). Като силен играч се позиционира и Шотландия, която в момента произвежда една четвърт от вятърната енергия, добивана в открито море.

Според доклада България за 2010 г. е притежавала възобновяеми вятърни мощности с общ капацитет от 375 мегавата, които са произвели 0,8 TWh за миналата година (2% от общото количество енергия).

Прогнозите на EWEA са, че тези мощности ще нарастват средно между 263 и 313 мегавата годишно, като до 2020 г. те трябва да достигнат между 3000 и 3500 мегавата. Така страната ни ще произвежда до 8,2 TWh ток от вятъра годишно. Това е 21,5% от изискуемия от ЕС дял към страната ни за ВЕИ, който до 2020 г. трябва да достигне до 20% от общия дял на генерираното електричество.

Повече за доклада на EWEA можете да прочетете тук.

Водещи

Най-четени