Договорът с "Юлен" за концесия на ски пистите бил абсурден 19.10 | 15:23

Твърдението е на министъра на околната среда и водите

От Андриян Георгиев

Договорът за концесия на ски пистите в Банско с фирма "Юлен" бил абсурден и трябвало да бъде актуализиран във всичките му клаузи, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова след днешното заседание на кабинета, цитирана от БТА.

Сега експерти на екоминистерството и на фирма "Юлен" са извадили големите карти и обсъждат колко дълги всъщност са пистите в района - дали са 90 или 130 км, добави министърът.

В момента, в който стигнем до консенсус, надявам се да не стигнем до съдебен договор, ще има предоговаряне на условията по договора, посочи още Караджова.

По думите ѝ до месец, месец и половина ще бъдат решени техническите въпроси в спора. 

iNews припомня, че през август МОСВ призна, че писта "Плато 1” от ски зона Банско в Национален парк "Пирин" на практика е извън закона. Тогава от екоминистерството посочиха, че писта "Плато 1” не е предвидена нито в Териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2000 г., нито в концесионния договор с "Юлен” АД. Също така изграждането ѝ не е съгласувано от министъра на околната среда и водите. 

От Коалиция "За да остане природа в България” посочват, че съгласно закона при това положение писта "Плато 1” трябва да бъде рекултивирана, тъй като при незаконното ѝ изграждане е унищожена 75 дка вековна гора от клек, приоритетна за опазване в Европейския съюз.

Също така на длъжностните лица, допуснали това да се случи, трябва да се потърси отговорност за престъпление по служба, за което вече е информирана прокуратурата.

Водещи

Най-четени