Дрон засне племе в Амазония, неподозиращо за останалия свят 24.08 | 09:45

От Ани Романова

Удивителни снимки на дрон за първи път показват кадри на племе в Амазонската джунгла, които никога не са имали контакт с външния свят, съобщава БГНЕС. Мистериозното, лишено от всякакви контакти със света навън племе, живее дълбоко в бразилската джунгла.

Невероятното видео е заснето високо над огромната площ от гъсти тропически гори на Амазонка далеч на запад от северната част на Бразилия. Изображенията показват група от 16 туземци от племе, което според бразилската агенция за местни племена Фунай никога не е имало никакъв контакт с външния свят. Дронът е заснел член на племето, който се разхождал с лък и стрела, древна продълговата къща, известна като малока и плантация на нещо, което приличало на маниока.

Заснети са други членове на племето, които са се разхождали из джунглата. Името или етносът на племето са неизвестни, тъй като никога не е било виждано преди и никога не е осъществявало контакт с друг етнос извън своя, според Фунай. Агенцията заяви, че експертите й са изминали повече от 190 мили в индийския резерват Вале до Джавари на границата с Колумбия и Перу от 53 000 квадратни километра, след като са получили съобщения, че незаконни ловци заплашват племена.

Групата най-напред открила предмети, които потвърждавали наличието на неизвестни племена в региона, като изоставена каменна брадва, сглобена с растителни влакна, рог изработен от дървесна кора и кану от издълбан дънер. Районът в бразилската част на Амазония е известен с това, че е обитаван от шест племена, с които е осъществен контакт. Но Фунай смята, че в гората живеят най-малко 16 други племена, които никога не са имали контакт с цивилизацията. Бруно Перейра, координатор на изолираните племена във Фунай, заяви, че това е първият случай на заснемане на племе с дрон.

Снимки на друга експедиция са открили процъфтяваща изолирана общност близо до перуанската граница. Летящите роботи не са били забелязани от племената по време на петте полета на основната експедиция. Перейра заяви: "Използването на безпилотни машини осигурява безопасност както за местното население, така и за екипа на Фунай. Идеята е да споделим тези кадри, за да потвърдим съществуването на тези индианци и важността да ги защитим.

Индианците Ава са друга група местни жители, които доскоро бяха напълно изолирани от останалата част на света. При първите контакти те не са били особено приятелски настроени, когато са открити през 2008 г. в Амазонка. Ава са развили начини на живот, който им е напълно самодостатъчен. Бруно Перейра заяви, че няма да се правят опити за контакт с това или някое от другите неконтактни племена в Бразилия. Той заяви: "Ние уважаваме тяхната изолация. Тя ще се запази до деня, в който те решат да я прекратят или докато екстремна ситуация не изиска от държавата да се свърже с тях." Фунай смята, че има 113 изолирани племена, живеещи в бразилската Амазония, от които едва 27 са с установено местонахождение, а техният брой може да достигне до 3 000 души.

Също така агенцията смята, че има 15 неидентифицирани племена в съседно Перу и други дълбоко в горите на Боливия, Колумбия и Еквадор. Миналата седмица бяха разкрити други тайнствени бразилски племена, за които не се е предполагало, че съществуват. През юли беше заснет и единственият оцелял член на друго племе, поваляйки дърво.

Снимка: НАСА

Водещи

Най-четени