Дънките на бъдещето – от рециклирани бутилки и вино 30.11 | 14:01

Така при производството им няма да бъдат нанасяни поражения на природата

От Георги Георгиев

Екодънките на бъдещето ще бъдат боядисвани с вино и тъкани от рециклирани бутилки, така че при производството им да не се нанася вреда на околната среда, съобщи AFP.

Настоящата технология за изработването на денима (дънковия плат) харчи прекалено много вода, електричество, съпътствана е от токсични продукти и в никакъв случай не е екологична, предупреждават защитниците на околната среда.

В техните призиви се вслушват все повече елитни производители на дънки, не само от етични, но и от икономически съображения.

През последните години бяха въведени в производството нови технологии, като лазерното избелване на денима, който замести пясъка и пемзата в този процес, консумиращ много вода и вреден за здравето на работниците.

Италианската фирма ITV откупи южнокорейски патент и сега боядисва дънките си по технологията "Wine-tex", при която желязото и виното заместват традиционното индиго в боядисването на плата в характерния му цвят.

От своя страна американският производител Cone Denim, който е снабдител на гиганта Levi's, залага на рециклирането.

На някои панталони вече фигурират етикетите "soda pop green" или "beer bottle brown", указващи за използването на тъкани, получени при рециклирането на бутилки от бира и газирани напитки.

"За изработването на един чифт дънки са нужни средно 7 бутилки", обяснява Кара Никълас, маркетинг специалист във фирмата. Но този рециклиран деним е включен едва в 10 на сто от колекциите, поне засега.

Испанският производител Tavex е успял да направи индигото по-малко "жадно" за вода, като е усвоил по-икономична технология за фиксирането му върху плата. По традиционния начин са нужни няколко последователни водни бани с индиго.

"С нашия метод спестяваме 300 тона вода на ден, заявява отговорникът по маркетинга за Европа Давид Барден. А това прави само 12 литра за чифт дънки".

Водещи

Най-четени