Има ли смисъл да перем дънките толкова често? 06.01 | 15:35

Експеримент с непрани дънки показва, че съвсем не миришат толкова лошо

От Олга Андреева

Ще посмеете ли да подушите дънки, които са носени три месеца, без да бъдат прани? Ако тази мисъл ви кара да потръпнете от погнуса, може би няма да ви се понрави идеята да видите изложба с 30 такива чифта.

Тя обаче ще бъде направена в Националната художествена галерия във Виктория, Австралия.

Необичайната колекция от мръсни дънки е резултат от експеримента на изследователката от Мелбърн Тулия Джак. В опит да докаже, че хората перат дрехите си твърде често, тя поискала от 30 доброволци да носят дънките си непрани в продължение на три месеца по пет дни в седмицата.

Експериментът ѝ е част от магистърската ѝ теза по философия, като Тулия иска да използва откритията, за да се противопостави на "маниакално чистата" ни култура.

"Всъщност неизпраните дънки въобще не са толкова гадни, колкото звучи", уверява Джак. Според нея след три месеца носене дънките миришат на човек, но миризмата определено не е социално дразнеща.

Интересно е откритието, че мъжките дънки се оказали по-малко миризливи от женските. В проучването са участвали доброволци на възраст между 18 и 56 години.

Самите те признават, че критичният им период е бил между третата и шестата седмица, когато им е било доста противно да носят непраните си панталони. Накрая обаче 15 признават, че им се искало да продължат да носят опитните си дънки.

Водещи