ЕБВР избра София за участие в инициативата „Зелени градове“ 05.06 | 17:06

Столицата може да спечели безвъзмездно финансиране за екопроекти

От iNews.bg

София е избрана от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за участие в инициативата "Зелени градове", с което столицата ни ще получи безвъзмездна финансова помощ от банката под формата на 5-годишен план за реализиране на приоритетни екологични проекти. Планът ще бъде подготвен от екип от международни консултанти от PwC и Arup, като в процеса на разработването му ще бъдат включени широк кръг от местни заинтересовани страни. Предстои да бъдат провеждани и широки консултации с водещите

политически сили в Столичния общински съвет, които целят постигане на консенсус по последващото реализиране на проектите и гарантират устойчивост на планираните дейности. Очаква се планът да бъде завършен в рамките на 1 година.

Поканата за участието на София в инициативата "Зелени градове" на ЕБВР идва в продължение на последователните усилия на Столична община за подобряване на компонентите на околната среда в града. Пример за това е проектът за закупуване на 30 електробуса за Столичния градски транспорт (2018-2019), който ще се реализира с подкрепата на ЕБВР.

Официалният старт на участието на София в инициативата на ЕБВР ще бъде даден с международна работна конференция на 8 юни от 10:00 часа в хотел "ИнтерКонтинентал", зала "Бална зала". Участие в официалната част ще вземат Йоана Христова – зам.-кмет на Столична община в направление "Зелена система, екология и земеползване", Атанаска Николова – зам.-министър на околната среда и водите, Малина Крумова – зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството и представители на Европейската инвестиционна банка и PwC. Откриващата част на конференцията е открита за представители на медиите.

Водещи

Най-четени