ЕК: Мнението за ГМО често е базирано на предубеждения 15.04 | 14:38

Комисията анализира социално-икономическите аспекти от отглеждането на ГМО в Европа

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) представи доклад, разглеждащ социално-икономическите последици от отглеждането на генетично модифицирани култури в Европейския съюз.

Един от основните изводи в доклада, който ще бъде изпратен до Европейския парламент и Съвета, е , че често съществуващата информация не почива на солидни статистически данни и много пъти се основава на предубеждения във връзка с отглеждането на ГМО.

Анализът на Комисията се базира на социално-икономическите измерения на отглеждането на ГМО, описани в международната научна литература и в заключенията на научноизследователски проекти по европейската рамкова програма за научни изследвания.

Тъй като в световен план територията на ЕС е само малка част от площта, която се използва за отглеждане на генетично модифицирани култури, то несъмнено европейският опит в това отношение е ограничен. Ето защо не е учудващо, че статистическата информация за установеното социално-икономическо въздействие от отглеждането на ГМО е по-скоро ограничена, коментират още авторите на документа.

Конкретните икономически данни за Европа в това отношение са от проучвания в държавите-членки с опит в отглеждането на генетично модифицирани култури, които са устойчиви на хербициди (HT) или на вредители (Bt). От тези проучвания е видно, че при увеличено наличие на плевели или вредители земеделските производители, които отглеждат НТ и Bt генетично модифицирани култури, могат да реализират по-високи добиви.

Докладът е отправна точка за държавите-членки, Комисията, Европейския парламент и за всички заинтересовани страни, за да задълбочат обсъждането на този чувствителен въпрос. Въпреки това, за да се осъществи значителен напредък, Комисията счита, че дискусията трябва да стъпи на по-конкретна и по-обективна основа, а не на поляризираните мнения, които са посочени в доклада, допълват още от ЕК.

Водещи

Най-четени