Евродепутатите защитиха забраната на ГМО в ЕС 05.07 | 17:19

В парламента беше одобрен проект за промяна на съществуващото законодателство

От iNews.bg

Страните от ЕС трябва да имат възможност да забранят отглеждането на генно модифицирани организми, решиха европейските депутати по време на днешната пленарна сесия в Страсбург.

 

С 548 гласа "за", 84 "против" и 31 "въздържал се" предложението за промяна в съществуващото законодателство беше одобрено. След този вот предложението ще бъде придвижено до съвета на министрите за последавщи консултации.

Идеята страните от ЕС да могат да забраняват отглеждането на ГМО е на Европейската комисия (ЕК). Основната причина за това обаче трябва да бъде свързана със здравето или опазването на околната среда. А подобни заключения ще могат да бъдат давани само от Европейската служба по сигурност на храните.

Мотивите за забрана, свързани с околната срета, ще могат да се базират на различни ефекти за околната среда, сред които резистентност към пестициди, за опазването на биоразнообразието или заради липсата на достатъчно данни за негативни влияния върху околната среда.

Социоикономическите фактори също могат да бъдат законова причина за забрана на отглеждането на ГМО, записаха още депутатите. Като пример е посочен рискът от "замърсяване" на конвенционални или органични насаждения от страна на генно модифицираните организми.

Водещи

Най-четени