ЕК настоява да изпълним Директивата за управление на боклука 16.06 | 13:26

Грози ни наказание, ако до два месеца не изпълним предписанията

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) поиска от пет държави в общността да изпълнят записаните норми в Директивата за управление на боклука. Засегнатите членове са България, Кипър, Естония, Гърция и Португалия.

Тези държави не са изпълнили предписанията за транспониране на нормите в Директивата в националните законодателства. Това трябваше да стане до 12 декември 2010 година.

Сега правителството ни има два месеца да отговори на исканията на Комисията, в противен случай страната ни ще бъде изправена пред Европейския съд. Ще бъдат поискани и финансови наказания, коментират от Брюксел. Разбира се, тези мерки грозят и останалите четири държави, които не са изпълнили исканията на ЕК.

Директивата за управление на боклука беше приета през 2008 година. Тя дава рамките за третирането на отпадъци в Европа. В нея са записани основните принципи за управление на боклука, а именно предотвратяване на замърсяването, повторна употреба и рецикране. Целта е защитата на околната среда и човешкото здраве, допълват от Брюксел.

Страните, членуващи в ЕС, имаха краен срок до декември да внедрят текстовете в законодателството си.

В ЕС всяка година се генерират 3 млрд. тона боклук.

В директивата са обяснени начините, по които се съхраняват отпадъци в ЕС, както и по нататъшната им употреба - рециклиране или унищожаване.

iNews припомня, че по последни данни на Евростат у нас през 2009 година не е бил рециклиран нито един килограм боклук. Кризата със сметището на София също не намира своето разрешение от дълги години.

Водещи

Най-четени