Три предупреждения от ЕК за България само за ден 16.06 | 17:36

Не гарантираме прозрачност и равно третиране при обществените поръчки

От iNews.bg

След като ни отправи предупреждения, че не изпълняваме директивата за боклука и за промотиране на зелени автомобили, Европейската комисия направи и още едно предупреждение към България.

Този път страната ни е уличена за нередности в областта на обществените поръчки. България беше призована да спазва принципите на прозрачност, равно третиране и липса на дискриминация в процеса на провеждане на обществени поръчки.

Този коментар беше направен на фона на търг, проведен от Електроенергиен системен оператор ЕАД, собственост на Националната електрическа компания (НЕК), допълват от Брюксел. Две от условията в този търг са давали нечестни предимства на участниците, е преценката на Брюксел.

По тази причина и Комисията ни изпрати мотивирано становище до два месеца да премахнем нередностите в тази област. В противен случай страната ни ще бъде изправена пред Европейския съд. Може да ни бъде наложена и финансова санкция.

От Комисията дават и още малко информация за въпросния търг, на който се позовават. Той е бил проведен през 2008 година. По закона за обществените поръчки са набирани оферти за охрана на един от обектите на фирмата. Стойността на договора е 1 млн. евро, а периодът на изпълнение – 36 месеца, допълват от ЕК.

Водещи

Най-четени