ЕК обръща внимание на опасните вещества във водата 31.01 | 15:23

Комисията предлага включване на 15 вещества в списъка с опасните химикали

От Ивайло Ачев

Подобряването на качеството на водите в ЕС може да бъде изложено на риск в резултат на нови форми на химическо замърсяване, считат от Европейската комисия.

За да се предотврати това, Комисията предлага включването на 15 химически вещества в списъка с 33 замърсителя, които се наблюдават и контролират в повърхностните води на ЕС. В петнадесетте вещества има както промишлени химикали,така и вещества, използвани в биоцидни и фармацевтични продукти и в продукти за растителна защита. Те се добавят към 33-те замърсителя на базата на научни доказателства, които показват, че могат да бъдат опасни за здравето.

Актуализацията на правилата ще стане чрез преразглеждане на Директивата за определяне на стандарти за качество на околната среда в областта на политиката за водите. Предложението за включване на нови вещества е в резултат на преглед на рисковете, които възникват от около 2000 вещества в зависимост от равнището им в повърхностните води, както и от степента на опасност, производството и употребата им.

За шест от 15-те нови приоритетни вещества предложената класификация ще изисква изхвърлянето им във водите да бъде спряно постепенно в рамките на следващите 20 години. Предложението също така включва по-строги стандарти за контролираните понастоящем вещества и изисквания за постепенно спиране на емисиите на две други вещества, които вече са в списъка.

Предложените 15 допълнителни приоритетни вещества са:

- вещества в продукти за растителна защита: аклонифен, бифенокс, циперметрин, дикофол, хептахлор, киноксифен;

- вещества, използвани в биоцидни продукти: цибутрин, дихлорвос, тербутрин;

- индустриални химически продукти: перфлуорооктансулфонова киселина (PFOS), хексабромоциклододекан (HBCDD);

- странични продукти от изгаряне: диоксин и диоксиноподобни ПХБ;

- фармацевтични вещества: 17-алфа-етинилестрадиол (EE2), 17 бета-естрадиол (E2), диклофенак. 

За първи път в списъка със замърсители на водите за ЕС влизат и фармацевтични вещества. Медицинските качества на тези вещества не са поставени под въпрос - те се разглеждат от гледна точка на потенциалните неблагоприятни последици от тяхното наличие във водните басейни. Концентрации над предложените в стандартите могат да бъдат опасни за рибите — те могат например да ограничат възможностите им за успешно възпроизводство, както и да нанесат вреди на други живи организми.

Европейската комисия предлага преразгледания списък като част от Директивата за изменение на Рамковата директива за водите (РДВ) и Директивата за определяне на стандарти за качество на околната среда (СКОС). Предложението ще бъде представено на Европейския съвет и на Европейския парламент за обсъждане и приемане.

По правило държавите-членки трябва да се съобразят със стандартите за качество на околната среда за новите приоритетни вещества до 2021 година (срокът за втория План за управление на речните басейни). Възможно е определянето на по-дълги срокове за някои конкретни случаи, ако са изпълнени условията за изключения по РДВ.

Водещи

Най-четени