ЕК одобри без забележки доклада за ОП "Околна среда" 02.08 | 17:44

По програмата са договорени над 1.4 млрд. лева, като близо 22% от тях са изплатени

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) одобри без забележки Годишния доклад за напредък на Оперативна програма "Околна среда” за 2010 година.

Новината съобщи министерството на околната среда и водите, като се позовава на официално писмо от Генерална дирекция "Регионална политика” на Европейската комисия, изпратено до замeстник-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

"Комисията приветства прозрачния и прецизен подход при изготвяне на доклада и оценява високо предприетите мерки за справяне с предизвикателствата пред програмата", се казва в писмото.

Това е първият от докладите за напредък през 2010 година, които страната ни трябва да изпрати, по оперативните програми в България, който получи одобрението на ЕК. В него са посочени конкретните мерки, довели до ускоряване изпълнението на програмата (като съкращаване на сроковете за плащания по проектите, постоянен контрол на финансовото им изпълнение, въвеждане на механизъм за налагане на финансови корекции и провеждане на редовни консултации с общините).

Комисията очаква, че доброто темпо в усвояването на средствата по програмата ще се запази, за да се постигнат нейните цели в съответствие с европейското екологично законодателство, се казва в заключение в писмото.

Общо за ОПОС към момента са договорени над 1,4 млрд. лева, от които близо 22% са изплатени на бенефициентите.

Водещи

Най-четени