ЕК раздаде награди за енергийна ефективност 12.04 | 18:20

В състезанието участваха компании и градове от 14 страни-членки

От Георги Георгиев

25 награди за енергийна ефективност в три категории за участници от 14 страни-членки раздаде Съвместния център за изследвания – научното звено на Европейската комисия, съобщават от Брюксел.

В програмата "Зелена светлина" може би най-яркият пример е белгийската верига супермаркети Delhaize. За една година в 130 супермаркета компанията е намалила потреблението на електроенергия с над 20 хил. мегаватчаса или по-точно казано – с 60%. За сравнение едно домакинство консумира около 4 мегаватчаса годишно.

По програмата "Зелено строителство" германската компания Alfred Arnold Verladesysteme успява да постигне спестяване на енергия в размер на 78% в офис сградата си, а офис сградата на Vasakronan AB Riga 2 в Швеция консумира само 40% от максимално разрешената енергия според закона в страната.

В категория "Моторни предизвикателства" SATA Fiat group е успяла да спести 15 хил. мегаватчаса през миналата година в своите заводи за производство на автомобили.

Общо по трите програми през 2010 г. са спестени 837 хил. мегаватчаса електричество. Това се равнява на консумацията на ток за една година от цял Люксембург.

Водещи

Най-четени