Европа се уплаши от климата, събира опит в нов сайт 26.03 | 10:14

Идеята е да се споделят работещите решения, за да се възползват от тях и други региони

От Нели Минчева

Нов сайт ще помага на европейските икономики да снижат финансовите разходи от климатичните промени, предава AFP. Проектът е на Европейската агенция за околна среда, чието седалище е в Копенхаген, и беше пуснат официално в края на миналата седмица.

Сайтът Climate-Adapt си поставя за цел да събира на едно място "цялото знание, с което разполагаме на общинско, регионално и национално равнище", както и решения, предлагани от учени и компании. Обяснението е на Кони Хедегор, комисар на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на климата.

"Говорим много за икономическата и финансова криза, но, ако трябва да бъда честна, смятам, че изживяваме много по-сериозна криза – тази, свързана с климата." Това подчертава датският министър на околната среда Ида Екън, присъствала на събитието по стартирането на новата платформа.

По думите ѝ сайтът ще обедини всички изпробвани решения в Европа, свързани с усилията за смекчаване на ефекта от климатичните промени, като по този начин ще се увеличи ефикасността на политиките в тази област.

"Ако предвижданията за климата през 2080 г. се окажат действителност днес, годишните щети за икономиките от ЕС биха били между 20 и 65 млрд. евро", пък изчислиха от Европейската комисия в свое съобщение до медиите от петък.

"Започваме да плащаме фактурата още от днес", заявява датският министър на околната среда, посочвайки, че наводненията в Копенхаген от миналото лято са стрували 7 млрд. датски крони (940 млн. евро) на властите и застрахователните компании.

Водещи

Най-четени