Европейски депутати предложиха „авариен“ изход за ГМО 12.04 | 14:48

Идеята е забраната на модифицираните растения да е по екологични причини

От iNews.bg

Комисията по околна среда към Европейския парламент заяви в специална декларация, че страните от общността трябва да могат да забраняват отглеждането и продажбата на генно модифицирани организми.

Това може да става по "екологични причини", като забрана за употреба на определени пестициди, коментират от комисията. Така общността ще може да избегне възможно наказание от страна на Световната търговска организация (СТО) срещу забраната на ГМО.

В момента Австрия, Франция, Гърция, Унгария, Германия и Люксембург използват предпазна клауза в директивата за ГМО от 2001 година. Тези държави забраняват отглеждането на ГМО заради опасенията за въздействието върху здравето на хората.

Натискът за разширяване на полетата, засети с модифицирани организми, обаче се засилва. Лобито твърди, че опасения за здравето не съществуват и основанието на тези държави е безпочвено.

Европейските депутати предлагат нова възможност за избягване на това положение. Предложението е държавите, които не искат да отглеждат ГМО, да цитират екологични причини – използваните пестициди, безконтролното разпространение на ГМО или пък нуждата от запазване на биоразнообразието.

Това предложение се отнася само до модифицираните растения, които са одобрени за отглеждане и продажба на територията на ЕС, допълват от комисията.

Предложението ще бъде гласувано в пленарната сесия на ЕП през юни.

Водещи

Най-четени