Един долар, инвестиран в чист въздух, спестява 25 долара на САЩ 08.08 | 13:04

Най-голямата възвращаемост идва от намалялото ниво на смъртност

От Ивайло Ачев

Ако някой ви предложи да инвестирате 1 долар и в замяна да спечелите 25 долара, със сигурност няма да се колебаете дълго. Оказва се, че точно такава е възвращаемостта на инвестираното в опазването на чистия въздух в САЩ, сочи материал на mnn.

Според проучване на Американската агенция за защита на околната среда (EPA) през 2010 година американската държава е изхарчила 53 млрд. долара за опазването на чистия въздух. Тези инвестиции са направени съгласно т.нар. Закон за опазване на въздуха (Clean Air Act). Косвената печалба от инвестициите възлиза на 1,3 трилиона долара – сума, която не се харчи, за да се отиде на лекар поради болест, предизвикана от замърсен въздух, не се вдига също така цената на имот, която иначе би скочила, защото имотът е в замърсен район.

Най-голямата възвращаемост идва от намалялото ниво на смъртност. Тук особена роля играе т.нар. променлива "Статистическа стойност на живота" (VSL). VSL показва например колко точно желаят да получат хората като заплащане затова, че поемат по-опасна за здравето им работа. По изчисления на EPA всеки американски гражданин иска увеличение на заплатата от 12 200 долара годишно, ако професията му е с 0,2% по-висок шанс да съкрати живота му. С поправките по Clean Air Act до 2020 година може да бъде предотвратена смъртта на 230 хил. американци, което значи спестени 1,7 трилиона долара.

Отново според статистиката на EPA лечението на пациент на възраст между 25 и 45 години, който е преживял инфаркт заради условията, в който работи, струва 84 121 долара. Същото лечение на пациент, който е на възраст между 45 и 54 години, струва 166 222 долара.

Водещи

Най-четени