Един милион къщи в Бангладеш черпят енергия от слънцето 15.06 | 19:07

Безпрецедентното развитие на отрасъла снабди милиони хора в страната с евтин ток

От Георги Георгиев

Броят на домакинствата в страдащият от недостиг на електричество Бангладеш, използващи соларни панели, премина 1 млн. Това е най-бързото нарастване на частни соларни инсталации по света, информира АФП.

"През 2002 г. едва 7 000 домакинства са използвали соларните панели. Днес броят им е нараснал многократно до 1 млн., което означава, че към момента енергията от слънцето се използва от близо 5 млн. души", казва Назмул Хая от Infrastructure Development Company (IDCOL).

"Успяхме да преминем границата от 1 млн. домакинства 18 месеца по-рано от предвиденото по план и в момента сме си поставили за цел да електрифицираме 2,5 млн. домакинства до 2014 г." допълва той.

Домакинствата в селските региони на Бангладеш често не са включени в националната електрическа мрежа на страната. Поради тази причина те приемат добре идеята за инсталирането на соларни панели, предоставени от неправителствени организации и които впоследствие се заплащат на малки месечни вноски.

Към 60% от 150-милионното население на Бангладеш няма достъп до електричество и е принудено да разчита на скъпите керосинови лампи за осветление.

В доклад на Световната банка от миналия месец се казва, че слънчевите панели са успели "да променят лицето на отдалечените селски региони на страната", предоставяйки евтина и безопасна електрическа енергия на хората, живеещи там.

Водещи

Най-четени