Еко катастрофа по Дунав в близост до България? 12.02 | 09:39

Кораб с отровни вещества потъна в румънско пристанище

От iNews.bg

Кораб с отровни препарати е потънал в река Дунав в близост до България. Инцидентът станал , докато плавателното средство, превозвали 850 тона торови препарати, е правили маневри в търговско пристанище Молдова Веке, Румъния.

Съобщението за опасност от еко катастрофа е постъпило в нашето ресорно министерство  от  Системата за ранно предупреждение за инциденти по река Дунав. 

Басейнова дирекция - Плевен е изпратила запитване към международните ситуационни центрове в Румъния и Сърбия към системата с искане за предоставяне на информация за резултатите от направените водни проби, когато те са налични.

Уведомени са и органите на "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин и "Гранична полиция" - Видин, както и Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав", Изпълнителна агенция "Морска администрация" и АЕЦ "Козлодуй".

Поради характера на инцидента и товара на кораба и с цел предприемане на своевременни мерки при необходимост от еко ведомството са отправили молба към външното министерство за спешно предоставяне на допълнителна информация по случая чрез съответните дипломатически мисии.

Водещи

Най-четени