Папа Франциск е пожелал на българите здраве, мир, благоденствие и повече деца 23.05 | 19:30

Той прие днес на аудиенция във Ватикана българска делегация, водена от президента Румен Радев по повод утрешния празник 24 май

От iNews

Здраве, мир, благоденствие и повече деца - това е пожелал на нас българите папа Франциск, който прие днес на аудиенция във Ватикана българска делегация, водена от президента Румен Радев по повод утрешния празник 24 май.

Държавният глава посети и знакови за България места в Рим и почете делото на светите братя Кирил и Методий.

През 1980 година папа Йоан Павел Втори обявява светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. От години по традиция българска правителствена делегация е на аудиенция при Светия отец по повод 24 май.

Тази сутрин президентът и официалната делегация бяха посрещнати в Апостолическия дворец във Ватикана. Държавният глава разговаря с папа Франциск "на четири очи"
Двамата са обсъдили прекратяването на войната в Украйна и в Ивицата Газа:

"Това изисква осъзнаване, изисква много разум. Изразих позиция точно като неговата - че е време за разум, време е наистина да заложим на дипломацията. Видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир".

Папа Франциск е отправил благопожелание към българите:

"Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и към нашия народ. И днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие, пожела повече деца да имаме - на фона на всеобщото застаряване в цяла Европа. И също така изрази пожелание да се грижим повече и за възрастните хора".

Президентът е подарил на папа Франциск оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на XIX век, дело на зографи от Софийската иконописна школа.

Българската делегация посети и базиликата "Сан Клементе" в Рим. Западно и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи Божествена света литургия в централния олтар на храма, където се пази частица от мощите на свети Кирил Философ и където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език, след като папа Адриан Втори благославя азбуката и книгите.

В базиликата "Сан Клементе" се намира гробът на Свети Кирил, разказва отец Иван: "Само ние българите, това е наша изключително привилегия, може да извършваме богослужение и пълна Света литургия върху централния олтар на всички места, където са служили светите братя".

В двора на базиликата прозвуча и български фолклор:

"Усещането е невероятно, това е съвършенство"; "И сме щастливи, че сме тук на този ден"; "За нас е преживяване, емоционално";

"24 май - това е нашата азбука, нашето слово, нашето минало, нашето бъдеще, нашата душа, нашето сърце, нашата гордост", споделиха българи, които бяха в храма.

Българската делегация посети и базиликата "Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан Втори благославя азбуката на светите братя Кирил и Методий.

Новият президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова също беше приета днес от папата. Нейните посещения в базиликата "Сан Клементе" и в "Санта Мария Маджоре" обаче са насрочени за утре.

Натоварените графици на президента Радев и президентката Силяновска-Давкова са причината те да не се срещнат в Рим:

Водещи

Най-четени