Еколози алармират за нередности за златодобива край Крумовград 08.11 | 13:11

В момента се взима решение за проекта

От Ивайло Ачев

В открито писмо до медиите природозащитници се оплакаха, че е бил отказан достъп на двама граждански представители до заседание на Висшия екологичен експертен съвет (ВЕЕС), на което се разглежда проекта за добив на злато край Крумовград.

Двамата граждански представители Андрей Ковачев от "Сдружение за дивата природа Балкани" и Димитър Василев от "Еко-клуб 2000" не са допуснати до заседанието заради разпореждане на зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева, твърдят потърпевшите. Причината за решението е регламент на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), който природозащитниците определят за спорен.

В момента ВЕЕС разглежда върнатото от министъра на околната среда и водите Нона Караджова предишно разрешение за проекта край Крумовград.

Андрей Ковачев и Димитър Василев бяха избрани за граждански представители към ВЕЕС чрез платформата BlueLink. Целта на BlueLink е да насърчава стратегическо ползване на ИТ и интернет, с цел на прогресивна обществена промяна най-вече в областта на опазване на околната среда, както и осигуряване на максимална прозрачност и усилване влиянието на гражданското общество по тази тема.

От BlueLink напомнят, че съгласно конвенцията UNECE, която е ратифицирана от България, се осигурява право на гражданското общество на достъп до информация участие при вземането на решения и достъп до правосъдие по въпросите на околната среда. Конвенцията е част от законодателството на Европейския съюз.

Водещи

Най-четени