Еколози предлагат помощ на Борисов за щъркелите на АМ "Хемус" 10.05 | 20:26

Премиерът оправда забавянето на строителството с гнездещите "пилци" в района

От Кремена Бедерева

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България” предлага да съдейства за решаване на проблема с белите щъркели, които според премиера Бойко Борисов са причина за забавяне на строителството на магистрала "Хемус".

"Срокът е догодина септември - надявам се до май месец догодина да стане готов. Бавим се в този участък и не строим, защото в горичката гнездят пилци. Има няколко щъркела в далечината, но другият трафик не ни пречи. Ние сме изключително коректни с всички еколози. В горната част сме много напред със строителството, а тук до юни да се излюпят и малките щъркелчета и да почваме този участък”, каза Борисов, който отиде изненадващо да провери строителните работи на магистрала "Хемус" преди 3 дни.

Орнитолози от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) подчертават, че белият щъркел е вид, живеещ в населени места, близо до хората. В последните години, поради предприетите природозащитни мерки, популацията му в България се увеличава.

Човешкото присъствие близо до гнездото му, както и строителни дейности не биха причинили безпокойство и изоставяне на яйца или малки. Това би се случило с други видове птици като орли, лешояди и пеликани например.

Все пак при необходимост коалицията "За да остане природа в България” има готовност при разрешение от страна на МОСВ като изключение по Наредба №8 чрез съдействието на "Зелени Балкани” яйцата на двойката щъркели от магистрала "Хемус” да бъдат транспортирани за излюпване в инкубатор в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където в последствие при успех в излюпването младите птици да бъдат пуснати на свобода.

Експертите по европейско законодателство от коалицията не смятат, че този случай може да е причина за наказателна процедура от Европейската комисия за нарушаване на Директивата за птиците. Течащите към момента наказателни процедури срещу България са за изграждане на ветрогенератори в района на Калиакра, които застрашават мигриращите популации на голям брой застрашени видове птици, както и за липсата на цялостна превантивна защита, довело до строителство основно на ветрогенератори и курорти в голям брой защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Водещи

Най-четени