Ето защо са изчезнали мамутите 11.09 | 14:15

Учени установиха, че са били повлияни от климатични промени

От Гергана Златкова

Постепенното изчезване на вълнистия мамут от лицето на Земята преди 10 000 години е било силно повлияно от климатични промени, сочат резултатите от генетично изследване, цитирани от France Presse.

Тези тревопасни животни, които били идеално приспособени към студа и живота в степите, обитавали голяма част от северното полукълбо през горния плейстоцен (преди 116 000 - 12 000 години).

Но както в края на последния ледников период преди 10 000 години, предишното затопляне преди около 120 000 години съвпаднало със значително намаляване на популацията им.

Тогава мамутите живеели в откъснати един от друг райони с подходящ за тях хабитат.

Екип от шведски и британски учени под ръководството на Елефтерия Палкопулу от Шведския природонаучен музей в Стокхолм установил също, че в Европа се е срещал генетично различен тип мамут, който бил заместен от сибирския преди около 30 000 години.

"Констатирахме, че топлият период преди 120 000 години е предизвикал намаляване на популацията на мамутите, а това съответства на очакванията ни за приспособените към студа видове като вълнистия мамут", заяви Палкопулу. "Изглежда, че климатичните промени са имали важна роля в демографската история на вълнистия мамут, като топлите периоди са ограничили хабитата му, а студените са допринесли за по-широкото му  разпространение."

Остава да се разбере защо вълнистият мамут е оцелял в откъснати един от друг райони през предишни междуледникови периоди, но не и преди 10 000 години.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B.

Водещи

Най-четени