Ето какво ни чака, ако веднага не започне намаляване на въглеродните емисии 23.06 | 20:00

Климатичните изменения не просто водят до природни бедствия, а направо ще ни съсипят здравето, алармират експерти

От Филипа Тодева

Измененията в климатичните условия заплашват да подкопаят половинвековният напредък в здравеопазването, сочи доклад на Комисията Lancet / UCL, изготвен в сътрудничество на десетки експерти от цял свят и е подкрепен от Маргарет Чан, ръководител на Световната здравна организация на ООН.

"Ние гледаме на промяната в климата като на здравословен проблем, който често се пренебрегва в политическите дебати", коментира проф. Антъни Костело, съпредседател на комисията.

"Запътили сме натам, накъдето не искаме да отиваме – температурите се повишават с 4 градуса по Целзий, и това ще има много сериозен и потенциално катастрофични последици върху човешкото здраве и оцеляването на човечеството до такава степен, че може да подкопае целият прогрес за последните 50 години. За нас това е спешен случай, защото ние трябва да ограничим затоплянето до 2 градуса по Целзий или по малко, а това изисква действия сега и в следващите десет години. В противен случай може да дойде "краят на играта", добави той.

Подробният анализ на експертите дефинира преките рискове на човешкото здраве, включително топлинни удари, но и наводнения и засушаване, и косвените, но не по-малко смъртоносни рискове, като замърсяването на въздуха, разпространението на болести, глад и дори ментални заболявания. Незабавното прекратяване на използването на въглищата от глобалния енергиен микс е сред една от най-важните препоръки, като се отчита, че така ще се намали замърсяването на въздуха и ще бъдат спасени милиони човешки животи.

Guardian цитира автори на доклада, според които, липсата на политическа воля е най-голямата пречка за намаляването на въглеродните емисии и свързаните с това намаляване подобрения, както по отношение на здравеопазването, така и по отношение на бедността, както и за липсата на инвестиции в нови технологии.

В препоръките се казва, че лекари и здравни специалисти трябва да поемат водещата роля, за да се спре общественото пристрастяване към изкопаемите горива. Но и преди те са се сблъсквали с мощните интереси на индустрии, като тютюневата например.

Докладът отчита новите тенденции в климатичните промени преди срещата на върха на ООН за климата, която ще се проведе през декември в Париж. Надеждите към това събитие са насочени към сключването на споразумение за намаляването на въглеродните емисии в глобален мащаб.

Само преди няколко месеца междуправителствена експертна група предупреди, че глобалното затопляне ще доведе до тежки и необратими последици за планетата. Малко след това икономисти алармираха, че бъдещият икономически растеж в света зависи от "опитомяване" на глобалното затопляне. През май финансови експерти на МВФ обявиха, че пълната стойност на изкопаемите горива в света е 6 милиона евро в минута – повече от общите разходи за здравеопазване в света. СЗО пък отчете, че замърсяването на въздуха е заплаха за здравето, сравнима с тютюнопушенето като рисков фактор. По целия свят смъртността, причинена от замърсявания на въздуха, се увеличава.

Топлините вълни предизвикват стотици смъртни случаи в Индия и Пакистан. А само в Русия през 2010 година загинаха десетки хиляди.

Водещи

Най-четени