Жив гълъб примамка е открит в НП „Централен Балкан” 15.06 | 14:49

Предполага се, че птицата е била намазана с отрова

От Андриян Георгиев

Гълъб примамка са открили вчера двама служители от парковата охрана на Национален парк "Централен Балкан” на една от източните стени в крепостта Аневско кале, съобщават от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Птицата е открита жива, с видимо намазана глава и шия с гелообразно вещество, завързана за крака със сезал, дълъг около половин метър и омотан в другия си край около камък. Близо до гълъба е намерен втори сезал с разхлабена празна примка в края. Допуска се, че вторият гълъб се е освободил.

Гълъбът е изпратен за изследване на веществото по него в Националния ветеринарен институт.

Специалистите отчитат силно сходство със скорошния случай на открит мъртъв царски орел в района на Перущица, отровен с вързан гълъб-примамка.

Ако резултатът от изследванията покаже, че веществото е отрова, Дирекцията на Национален парк (НП) "Централен Балкан” ще сезира органите на полицията и прокуратурата.

В района на обекта са предприети засилени мерки за наблюдение и охрана. Днес паркови служители претърсват основно руините на крепостта за следи от посегателство срещу грабливи птици - видове, в голямата си част защитени от Закона за биологичното разнообразие.

НП "Централен Балкан” е обявен за орнитологично важно място със световно значение поради ролята си за гнездящите, мигриращите и зимуващите птици. В него са установени 16 вида дневни грабливи птици, сред които два вида ястреби, три вида соколи, четири вида орли.

Водещи

Най-четени