Гълъбари отровиха царски орел 10.06 | 15:09

Царският орел е застрашен от изчезване вид

От Андриян Георгиев

Днес е бил открит отровен царски орел в района на Перущица, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Птицата е била убита с отровна примамка, поставена от гълъбари.

Орелът е бил маркиран със сателитен предавател през 2009 г. от БДЗП в рамките на проект, финансиран по програмата LIFE+ на Еевропейската комисия (ЕК).

От 26 до 30 май GPS данните от предавателя са се получавали от една единствена точка в района на Перущица, което е нетипично поведение за мобилна птица като царския орел. Четири дни след това се е включил датчикът за смъртност, който отчита, че птицата не е в движение, което е потвърдило съмненията, че птицата е мъртва.

Това, което е установил екипът на БДЗП, когато е намерил орела, е, че той е ял от гълъб, вързан на скала, с поставена по него отрова. Орелът е намерен точно под примамката, което е доказателство, че отровата е много силна и е подействала веднага.

От БДЗП посочват, че това е първият регистриран случай в България на отровен по този начин царски орел и разкрива една нова заплаха за изчезващия вид, наред с бракониерския острел, токовите удари и отровите за наземни хищници.

Гълъби-примамки се поставят от гълъбарите, като тяхната цел са големия ястреб и сокола скитник (също защитени от закона видове), които по-често се хранят с гълъби. Както се вижда обаче, жертва могат да бъдат всички видове дневни грабливи птици, в това число и световно застрашените царски орли.

Това не е първи случай на заложени отровни примамки от гълъбари в района. Данните на природозащитниците показват, че това е широко разпространена практика в някои райони на страната, особено около Пазарджик и Пловдив. Конфликтът между гълъбарите и грабливите птици е причината за залагането на отровни примамки.

Загиналият орел беше последният оцелял от маркираните със сателитен предавател от БДЗП орли, излюпен през 2009 г. За него имаше големи надежди да оцелее, тъй като успешно прекара две зими в Сирия, прекоси огромни територии в Турция, Румъния, Молдова и Украйна, но в крайна сметка намери смъртта си в България.

Царският орел е защитен вид. Включен е в Червената книга на България и в Световния червен списък на застрашените видове. В момента в България има едва около 20 двойки орли. За тяхното опазване се полагат специални грижи и живота на всеки отделен индивид е от значение за опазването на българската популация.

Експертите от БДЗП са подали сигнал в полицията и Районната прокуратура в Пловдив, но към случая са проявили интерес и от Върховната касационна прокуратура и Главна дирекция "Икономическа и Криминална полиция" на МВР.

Водещи

Най-четени