Жители на Сапарева баня и Дупница се обявиха "за" Закона за горите 18.06 | 14:07

Те блокираха за десетина минути главния път София-Кулата

От Андриян Георгиев

Около 300 жители на Сапарева баня и Дупница блокираха за десетина минути главния път София-Кулата в района на с. Пиперево, община Дупница. Протестът беше организиран от Коалиция "Природата за хората и регионите", свързвана с Цеко Минев. 

Протестиращите настояха правителството да не се поддавало на натиск и да не спирало инвестиционните проекти в планинските общини, защото това ги обричало на безработица и мизерия. Протестът завърши с падане на колене на пътното платно.

Хора от всякаква възраст участваха в блокирането на пътя, сред тях имаше и много деца. Да подкрепи протестиращите беше дошъл и оркестър от Сапарева баня. 

"Подложени сме на екологичен рекет. Не искаме да протестираме, но ще отговорим на предизвикателствата, които ни предлагат, по същия начин. В България имаме изключителни природни дадености, а живеем в мизерия", каза пред протестиращите кметът на Сапарева баня Сашо Иванов, цитиран от БТА.

По думите на Иванов протестите щели да продължат, докато парламентът не продължи започнатите промени в Закона за горите.

Следващият протест на Коалиция "Природата за хората и регионите" е насрочен за сряда в София.

"Промените, предложени от правителството и приети от Народно събрание, бяха една светлина в тунела. След 9 години чакане, това е първата решителна крачка от страна на държавата. Дано държавата да не се огъне от този екологичен рекет, извършван върху държавните институции. За нас не е нормално една шепа хора, получаващи милиони евро от външни организации, да манипулират общественото мнение в страната", каза кметът на Сапарева баня.

Протестиращите призоваха премиерът Борисов да не се поддавал на "екологичния рекет". Никой инвеститор нямало да дойде без да са предприети необходимите законови промени, заявиха недоволните. 

"Не използвайте ситуацията да трупате политически дивиденти за предстоящите избори", обърнаха се протестиращите и към представителите на всички политически сили. 

Припомняме, че вчера (17 юни) протест със същите искания и призиви беше организиран от сдружението "Природата за хората и регионите" в Банско и Разлог.  

Водещи

Най-четени