Започна сезонът на тропическите бури в Тихия океан 05.06 | 12:40

Специалистите прогнозират повишена активност на вихрите поради явленето Ел Ниньо

От Антония Михайлова

В източната част на Тихия океан започна сезонът на тропическите бури. За последните дни са се образували вече два вихъра, единият от които може да нанесе щети на крайбрежието на Мексико.

Сезонът се открил от урагана Андрес, който се образувал на 28 май. Към 30 май той достигнал втора категория, а скоростта му нараснала до 65 км/ч. Този вихър обаче не се е приближвал към крайбрежието, а сега е отслабнал и в скоро време може да изчезне.

Сменил го ураганът Бланка, който се появил почти на същото място, както и Андрес. Той ще продължи да се усилва до 6 юни. Вихърът ще премине успоредно от крайбрежието на Мексико, след което непредсказуемо може да се обърне. На Калифорнийския полуостров е обявено предупреждение.

Обикновено сезонът на ураганите в северната част на Тихия океан продължава от средата на май до края на ноември. Тази година специалистите прогнозират повишена активност на вихрите в източната част на Тихия океан поради явлението Ел Ниньо.

Метеоролозите предсказват появата на 19 циклона. 11 ще достигнат стадий на ураган, 4 от тях ще станат суперурагани от 4 и 5 категория.

Водещи

Най-четени