Започна фактическата работа по инсталацията за отпадъци на "Хан Богров" 05.06 | 16:16

Съоръжението струва над 46,5 млн. лева

От Ивайло Ачев

Днес, 5 юни, беше даден старт на проектирането и изграждането на инсталация за биологично третиране на площадка "Хан Богров", във връзка с изпълнение на Проект "Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община – фаза 1”, съобщават от Столична община.

Договорът за строежа на инсталацията е между Столична община и Обединение "Егерсман & Ко”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.”.

Стойността за изпълнение на договора е 46 592 435 лв.

По договор инсталацията трябва да включва  съоръжения за компостиране и анаеробно разграждане. Годишният капацитет на инсталацията е 44 000 тона входяща биомаса.

Биоотпадъците и зелените отпадъци ще се третират по механичен и биологичен способ с цел получаването на висококачествен био и зелен компост. Зелените отпадъци, които ще бъдат доставяни от Столична община, ще са 24 000 тона, а биоотпадъците - 20 000 тона. Входящите отпадъци ще постъпват от два източника - сепарирани от частните домакинства, заведенията за обществено хранене, магазините и хранително-вкусовата промишленост и разделно събирани зелени отпадъци от градини, паркове, ландшафтно озеленяване и др.

Срокът за изпълнение на договора е 19 месеца за проектиране и строителство, от които 4 месеца - за проектиране и 12 месеца (период за съобщаване на дефекти).

След построяването на инсталацията и успешното преминаване на изпитанията  "Егерсман & Ко” следва да осъществява надзор над работата ѝ в продължение на една година, като носи отговорност за нея съгласно предложените от него гаранции.

Водещи

Най-четени