Заради глобалното затопляне: Цветята ухаят по-слабо 08.06 | 13:34
Отделянето на аромат изисква значителна енергия от растенията, установиха учени
Ново изследване показва, че цветята са с по-слаб аромат, когато температурите в заобикалящата ги среда са по-високи. Отделянето на аромат изисква значителна енергия от растенията. Учени от Еврейския университет в Ерусалим установиха, че растения често не могат да отговорят на тези изисквания, защото покачването на температурите потиска растежа им.
Ароматът не е просто някакъв лукс, а заедно с цветовете и формата на цветята е част от важна стратегия за привличане на опрашители. Повишаването на температурите, комбинирано с глобалните климатични промени, се намесва в симбиозата растение-опрашител - взаимодействие, което е улеснено най-вече от цвета и аромата на растението, заяви експертът Алон Канани от университета, цитиран от БНТ.
Той констатира, че две разновидности на хибридната петуния, които са израсли при по-високи температури, произвеждат по-малко фенилпропаноиди - летливи съставки, които придават на цветята уникалния им аромат. Намаленото им производство е свързано с ограничена активност на синтезиращите ги протеини.
Екипът на Канани фокусирал вниманието си върху отделянето на аромат от растенията. Всеки аромат на цвете може да е съставен от стотици летливи съставки от различни биохимични групи. Генният механизъм, който е в основата на производството на тези съставки, не е добре опознат.
В рамките на отделно изследване Канани показа, че производството на фенилпропаноиди може да бъде поддържано или увеличено чрез вкарване на ген, известен като PAP1, от често използваното в лабораторни експерименти растение арабидопсис талиана. Той отстранява чувствителността към топлината при отделянето на аромат.
Водещи
-
До 31 декември можем да искаме прехвърляне на неизползвания отпуск от 2024 година
Платеният годишен отпуск има двугодишна давност и ако не е ползван до изтичане на две години...
28.12 | 13:20
-
5 модела фойерверки се изтеглят от пазара заради риск от изгаряния
Същите са рисковете и при фойерверки „Ming Art of Fireworks“ (партиден номер 22-2785-112).
28.12 | 12:40
-
Проф. Донка Байкова: Разумно е да се консумира едно основно ястие, а от другите по 1-2 хапки
По думите ѝ организмът може да определи искането.
28.12 | 12:20
-
Година на изненади: Кое събитие никой не успя да предвиди?
Изпращаме година, богата на събития в световен мащаб
28.12 | 12:00
Най-четени
-
Снеговалежът в централните и източните райони от Северна България продължава и днес
Ще духа слаб, по долината на Струма и в Източна България предимно умерен север-северозападен...
28.12 | 08:59
-
Не само в България обичат кисело зеле
И в Германия то има дълга история и традиции. А и в други страни го ценят. Днес киселото зеле...
28.12 | 09:40
-
Промени в организацията на движението в София заради новогодишния концерт
Променя се организацията на движението във връзка с провеждане на новогодишен концерт,...
28.12 | 10:40