Затоплянето променя обмена на вещества във фитопланктона 09.09 | 11:31

В резултат се променят всички екосистеми в Световния океан

От Антония Михайлова

Глобалното изменение на климата и ръстът на средните температури в океана променят обмяната на вещества във фитопланктона, което влияе на кръговрата на фосфор и азот.

В резултат се променят всички екосистеми в Световния океан, става ясно от статия, публикувана в Nature Climate Change.

"Фитопланктонът, включително микроводораслите, отговарят за поглъщането на половината СО2 от атмосферата. Той не само е жизненоважен за регулирането на климата, но и произвежда кислород и формира базата на хранителната верига, в която влизат рибите, така че е изключително важен от гледна точка на хранителната безопасност.

Предишни изследвания показаха, че фитопланктонът отговаря на глобалното затопляне с изменения в разнообразието и продуктивността. Но нашето изследване за първи път сочи, че затоплянето пряко влияе на метаболизма на планктона", пояснява водещият автор на изследването Томас Мок от университета на Източна Англия в Норич.

Мок и колегите му разшифровали геномите на фитопланктона от полярните, умерените и тропическите области на Световния океан и получили около 1,5 млн. ДНК последователности. Те построили компютърен модел, отчитащ температурите в различни области на Световния океан, ДНК образци от фитопланктона и биохимични данни.

Учените открили, че температурата значително влияе на обмена на вещества на морските микроводорасли. Колкото е по-топло, толкова по-активно протича в клетките на микроводораслите образуването на белтъци и толкова по-малко водораслите имат нужда от рибозоми – клетъчни структури, които четат информацията, записана в ДНК, и произвеждат белтъци.

Рибозомите съдържат в себе си голямо количество фосфор, затова с намаляването на техния брой съотношението на фосфор и азот в океана се е изместило в полза на последния. Тези изменения може да повлияят на състава на фитопланктона и да доведат до това, че неговата способност да "отнема" въглерода от атмосферата може да спадне, което е притеснително по повод глобалното затопляне, заключава РИА Новости.

Водещи

Най-четени