Зелената икономика постепенно ще измести сегашните бизнес стратегии 15.11 | 14:59

За България зелените подходи не са лукс, а необходимост, смятат еколози

От Деляна Петкова

"Зелените" подходи за развитие на икономиката постепенно ще изместят сегашните политики и стратегии. Това мнение изказа Драгомир Константинов от Фондация "Зеленика" по време на форума "Зелени възможности за България", предаде БТА.

Зелената икономика всъщност е възможност за преодоляването на проблемите в европейската и глобалната икономика, смята още Константинов. Развитието се съчетава и с по-щадящо отношение към околната среда. Специално за България пътят към "зеленото" е не лукс, а необходимост, обясни още експертът в своя доклад.

Зелените инициативи означават пестеливо потребление на суровини, по-добро управление на отпадъци и по-разумни действия в областта на селското стопанство. Не бива да се забравят още и алтернативните източници на енергия, сред които например са соларните панели. Те могат да бъдат инсталирани по-масово в бита, препоръча Константинов.

При прилагането на всички тези зелени политики обаче от съществено значение е подкрепата на държавата, стана ясно още по време на форума, организиран от Фондация "Фридрих Еберт" и Българската асоциация за политически науки.

 

Водещи

Най-четени