Знаете ли откъде идва името Coca-Cola? 25.06 | 11:15

В Западна Африка има дърво на име кола, чиито плодове се използват за ободряващи напитки

От iNews.bg

Знаете ли откъде идва името Coca – Cola? Едва ли много хора ще свържат тази така глобализирана вече напитка с Африка.

Факт е обаче, че част от дивата растителност на Западна Африка е растението кола, което принадлежи от фамилията на какаото. Растението и до днес може да се намери в диво състояние в Сиера Леоне и Либерия.

Растението често може да бъде срещнато в плантациите, където се отглежда кафе или какао. Колата дава плодове два пъти годишно – в периода между април и май и от ноември до януари, разказва екологичната организация Slow Food.

В Сиера Леоне тези плодове са част от много ритуали и церемонии, използват се за посрещане на гости и като символ на приятелство. А по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан се прави специална напитка – във водата се добавя джинджифил, плодове от кола, понякога и захар.

Самите плодове имат и лечебни свойства – дъвчат се след ядене и подобряват храносмилането, а съдържанието на кофеин подобрява концентрацията.

И ето от къде идва и името на една от най-популярните газирани напитки по света – "кока" – от листата на коката и "кола" – от плодовете на растението кола.

Водещи

Най-четени