Идва ли краят на безобразното строителство? 16.10 | 19:57

Гражданите ще могат да обжалват устройствени планове и строителни разрешения

От Андриян Георгиев

Текстове от българския Закон за устройството на територията (ЗУТ) накърняват участието на гражданите при обжалването или въвеждането на нови устройствени планове или строителни разрешения. Това констатира Комитета на Орхуската конвенция*.

Становището на практика означава, че оттук нататък всеки гражданин ще може да обжалва строително разрешение или подробен или общ устройствен план, който го ощетява, дори без да е непосредствен съсед.

Това обстоятелство ще се превърне в повратна точка за развитието на урбанистиката, териториално-устройственото планиране и изобщо строителния бизнес в България, коментираха от Коалиция "За да остане природа в България" на специална пресконференция.

До този момент хората трудно можеха да се противопоставят на незаконната постройка, замърсяващата фабрика, шумната дискотека или опасния трафопост, които застрашаваха здравето, а често и живота им.

Решението на Комитета идва, след като през пролетта на 2011 г. природозащитници алармираха влиятелната институция за ограничаването на възможностите на гражданите да заемат активна позиция по отношение на качеството на живот и безопасността им.

От "За да остане природа в България" коментират, че заради драстичните нарушения в българското строителство, Комитетът на Орхуската конвенция е взел изключително категорично решение, което имало европейска значимост. Именно то ще да даде възможност на гражданите да защитават интересите си от недобросъвестни строителни предприемачи.

Природозащитниците изтъкват, че строителният бум у нас през последните петнайсетина години в значителната си част се е състоял от "абсурдни правни и архитектурни приумици, на пръв поглед невъзможни за реализация и понякога направо опасни начинания".

Причината досега гражданите да нямаха възможност да реагират на строителни нарушения беше, че ЗУТ съдържа силни ограничения относно възможността за обжалване на строителните разрешения, които се простират само до съсобствениците и някои съседи. Това, според еколозите, създава условия за корупция, защото оставя изхода от подобни решения изцяло в ръцете на две потенциално заинтересовани страни - общините и инвеститорите.

Като следствие през годините тази порочна практика е довела до редица строителни безумия, като строителство в защитени територии и реализация на опасни за хората проекти, например лифта за Седемте рилски езера в Националния парк "Рила", който е построен върху свлачище.

След решението на Орхуската конвенция Коалиция "За да остане природа в България" ще изпрати искане до президента Росен Плевнелиев за налагане на вето и за връщане за преразглеждане в Народното събрание на определени членове на ЗУТ, които се отнасят до обжалваемостта. 

"Ако това не стане, съдебната система ще се задръсти от граждански дела, които ще спрат голяма част от активните инвестиционни проекти и ще блокират работата на магистратите", предупредиха от коалицията.

В момента строителните планове могат да се обжалват единствено изцяло, което на практика ги стопира за неопределен период. Идеята на природозащитниците е да се даде възможност да бъдат обжалвани само проблемните точки.

"В основата на всички изброени проблеми лежи това, че депутатите обслужват собствените си строителни интереси или тези на строителната мафия", смята Свилен Овчаров от "Зелени адвокати". По думите му в парламента има силно политическо лоби, целящо да се премахнат ограниченията в строителството. 

_______________________

* Орхуската конвенция е споразумение на страните от Икономическата комисия за Европа към ООН, касаещо достъпа до информация, участието на обществото в процеса на взимане на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда.

Водещи

Най-четени