Изграждат ВЕЦ и вятърни паркове по Дунав? 02.03 | 10:14

Вече се работи за създаване на ветропарк с 200 ветрогенератора

От Кремена Бедерева

Българско-румънско проучване ще установява възможностите за изграждане на хоризонтални водноелектрически централи (ВЕЦ) по Дунав, вятърни и волтаични паркове.

Това съобщи за БТА в Плевен Стилиян Върбанов, председател на сдружение "Еврорегион Плевен - Олт".

Изследването ще определи подходящите терени в румънските окръзи Долж и Олт и в българските области Плевен, Монтана и Видин, посочи Върбанов. Главната цел е да се съхрани околната среда по поречието на Дунав, допълни той.

Финансирането е осигурено с 443 хиляди евро по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България (2007-2015 г.).

Източниците на възобновяема енергия са инструмент за борба с климатичните промени, а чрез участието на бизнеса ще се създадат възможности за нови работни места, икономически растеж и повишаване на доходите на населението, коментира Върбанов.

По думите му в Плевенско вече се работи за създаване на ветропарк с 200 ветрогенератора. Очаква се да бъде създадена мрежа за сътрудничество между бизнеса и местните власти в сферата на енергетиката в целия трансграничен район.

За осъществяването на идеята ще бъдат организирани 10 работни срещи и шест семинара за иновационните технологии при добиването на енергията.

Проектът ще бъде изпълнен за 15 месеца в сътрудничество с екоминистерствата на двете държави, за да бъдат съхранени териториите, включени в екологичната мрежа НАТУРА-2000.

Водещи

Най-четени